Позицията на България за започване на преговорите за членство  със

...
Позицията на България за започване на преговорите за членство  със
Коментари Харесай

МВнР: Позицията ни за Северна Македония остава непроменена

Позицията на България за започване на договарянията за членство  със Северна Македония остава непроменена.

 

Това се споделя в позиция на Министерство на външните работи, която идва в отговор на информацията, че министър Теодора Генчовска е разговаряла по тематиката с немския външен министър Аналена Бербок .

 

Ето я и цялата позиция:

 

" Във връзка с появила се погрешна информация в медиите, Министерство на външните работи изрично декларира, че българската позиция по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, остава непроменена.

 

България продължава да се придържа към Рамковата позиция по отношение на разширението на Европейски Съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания от 09 октомври 2019 година, подкрепена единомислещо с  Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 година, както и от съвещанието на КСНС от 10.01.2022 г. 

 

Подкрепата за разширението на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика, като от основно значение продължава да бъде следването на критерия за личните заслуги на всяка една страна претендент и спазването на фундаменталните полезности на Съюза, в това число ценене на правата на индивида и съблюдаване на правилото на добросъседство.

 

Министърът на външните работи Теодора Генчовска препотвърди българската позиция по време на диалога си с немския външен министър в границите на Съвет " Външни работи ", който се организира в Люксембург на 11 април 2022 година

 

По отношение на началото на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз, от основно значение за България е постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските връзки и приемането на  ясни гаранции в границите на процеса на договаряния на Европейски Съюз за по-нататъшно осъществяване на Договора за добросъседство от 2017г. Очакваме конституционни гаранции за спазването правата на българите в Република Северна Македония.

 

Водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с съответни периоди ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР